Pròleg per a la dona lluna de Jaume C. Pons Alorda

Anna Aguilar-Amat

 

 

 

La Victòria de la dona lluna és una successió de petits poemes numerats del 100 a l’1. Un compte enrere que significa no un retrocés sinó un avenç cap un origen que és l’origen matriarcal. La gran matriarca és una deessa i està simbolitzada per una icona que sovint ha representat la femeneïtat: la lluna. El llibre de’n Jaume Pons Alorda va guanyar el premi Martí i Pol de la UAB en edició de 2007 amb una reivindicació justa, que és la de l’essència perduda del matriarcat, d’un ordre on el poder no és la fita, sinó la concepció d’homes bons que engendrin homes i dones bones.

En aquest llibre s’hi conjuguen sàviament molts altres símbols i mites que estan relacionats amb l’ordre femení: Lesbos, les roses, les dunes. I no surten aquí, però hi són, Isis, la deesa de la terra i la fecunditat (també de la fecunditat poètica) i Lilith, la primera dona celta, la mare de totes les mares que, en front de la mitologia d’Eva, representava la dona no sotmesa. Totes les dones són Lilith i són Eva, són rebels i són dòcils, i per això tota dona és dual. Tots aquests símbols i mites són vinculats, en el llibre, a la vida quotidiana, de manera que la substitueixen sense encriptar-la.  Per exemple el poema 88 diu:

 

Amiga, germana,

allunya’t dels arbres, vaig dir,

 

És igual, camines cap enrere,

Admirant les teves pròpies petjades.

 

Cada poema numerat d’aquest llibre és una d’aquestes petjades i duen a la victòria de la dona lluna, que és, com diu l’autor,  una victòria del perdó. I això es fa amb un ritme apropiat, intel·ligent, àgil, on la manca de sintaxi reforça l’efecte poètic i on se’ns regalen també jocs visuals. El vers 69 resa:

 

                                               Dona-duna tot ho perdona

 

La duna és la fusió dels mots i els conceptes de dona i de lluna. I la lluna és també l’ull de la vulva femenina que ha de conjugar-se amb l’espasa fàl·lica en una lluita harmònica, més espiritual que eròtica, que cerca la bellesa absoluta de les coses.

 

Quan en el vers 43 diu:

                                               jo no sóc tu!

 

I després en el darrer vers, el vers núm. 1 diu:

 

Ja

som

el mateix

 

s’ha trobat la conciliació històrica dels gèneres a través de la recerca estètica.

 

Cap de dona

Cos de dona

Color de dona

Cosa màgica

Ull i miracle

Ja era hora

 

 

                                                           Bellaterra, maig del 2007

Sant Pere de Vilamajor, setembre del 2007